Bij refurbished.be is duurzaamheid een integraal onderdeel van onze business. Dat is natuurlijk niet zo gek. Wij zorgen er namelijk voor dat gebruikte telefoons worden geüpdatet, gerepareerd en schoongemaakt. Daardoor gaan ze weer langer mee. Duurzaamheid zit dus in ons DNA. Bij refurbished.be zijn we daar super enthousiast over en daarom vertellen we je daar graag alles over.
Om te zorgen dat we allemaal hetzelfde bedoelen, leggen we de meest gebruikte begrippen uit. Zo voorkomen we misverstanden in de toekomst.
Duurzaam/duurzaamheid: Een product is duurzaam als het lang meegaat. Als je minder snel een vervangend product hoeft te kopen, kan er ook minder geproduceerd worden. Dit bespaart grondstoffen, CO2 uitstoot, etc.
Milieu: De omgeving. De lucht, het land, het water, de bomen en planten, etc.
Milieuvervuiling: Vervuiling van de omgeving. Bijvoorbeeld plastic in het water, ongezonde lucht en (zwerf)vuil op straat of in het bos.
Klimaat: Het weer over een lange periode.
Klimaatverandering: Bijvoorbeeld de stijging/daling van de gemiddelde temperatuur, of het toenemen/afnemen van de gemiddelde hoeveelheid regen. Ook hier geldt dat het over een lange periode moet gaan.
Tweedehands: Een product die al door iemand anders is gebruikt en vervolgens verkocht aan een particulier. Je hebt bij tweedehands apparaten dus geen zekerheid, garantie, klantenservice, etc.
Refurbished: Een elektrisch apparaat (meestal mobiele telefoon) dat is gecontroleerd, schoongemaakt en indien nodig gerepareerd. Daardoor krijg je weer 3 jaar garantie op je product. We zien refurbished daardoor anders dan tweedehands. Bovendien gaat het apparaat daardoor een aantal jaar langer mee waardoor de duurzaamheid vergroot.
Carbon footprint: Het CO2 gebruik van jouw leven. Een kleinere carbon footprint betekent dat je minder CO2 gebruikt. Je kan dit verlagen door bijvoorbeeld met de fiets naar het werk te gaan, spaarlampen gebruiken of een telefoon van refurbished.be te kopen.
Groen: Uiteraard de kleur van gras maar ook de term die we gebruiken voor milieuvriendelijkheid. Denk aan ‘groene stroom’. We gebruiken de term ‘groen’ voor alles dat schoner, duurzamer of hernieuwbaar is. Jij bent dus ‘groener’ als jij met de trein op vakantie gaat i.p.v met het vliegtuig.
Nederlanders zijn steeds intensiever bezig met het verduurzamen van hun leven. Ook het kiezen van refurbished elektronica wordt tegenwoordig veel vaker overwogen dan in begin 2018. We kunnen dit zien aan een duidelijke trend in de nieuwsberichten. Zie hier de tijdlijn:
In januari 2018 zijn refurbished producten nog onbekend in Nederland. Toch wordt al wel de toegevoegde waarde op het gebied van duurzaamheid erkend. Op Retailtrends.nl publiceren ze namelijk het volgende artikel: Refurbished elektronica nog niet echt geaccepteerd. Daarin staat een citaat van hoogleraar Circular Product Design Ruud Balkenende van de TU Delft over refurbished producten: “Toch zijn deze producten nog niet echt geaccepteerd, wat vanuit circulair oogpunt wel wenselijk zou zijn.” Volgens het artikel komt de op dat moment lage acceptatie doordat de consumenten niet weten wat het verschil tussen refurbished en tweedehands is.
4 maanden later hebben de Nederlandse studenten de refurbished elektronica massaal ontdekt. De lagere prijs en de milieuvriendelijkheid zijn belangrijke redenen om voor refurbished te kiezen. Zo is te lezen in het blog van kamernet.nl: Opkomende trend: studenten kiezen massaal voor refurbished. Dit betekent dat studenten de early adopters zijn. Het is nu slechts een kwestie van tijd voordat de ‘early majority’ volgt.
Iets meer dan een half jaar nadat de studenten massaal voor refurbished hebben gekozen, volgt ook de rest van Nederland. Volgens de grote refurbished barometer 2018 is maar liefst 95% van de consumenten bekend met refurbished. Steeds meer mensen kiezen er dan ook voor om geen nieuwe telefoon meer te kopen. 85% Van de mensen met ervaring met refurbished producten, zou het namelijk aanbevelen aan hun omgeving.
Sinds de zomer van 2019 breekt de markt dan eindelijk helemaal open. Nederland is om. De bekende tech website Tweakers publiceert het bericht: Nederlanders kochten afgelopen jaar 369.000 refurbished iPhones. De grootste redenen om voor refurbished telefoons te kiezen in plaats van voor nieuwe telefoons, zijn de betaalbare prijs en het milieu.
Tegelijkertijd met de opkomst van refurbished elektronica in Nederland, werden ook de kritische stemmen luider. Zo werd er getwijfeld over het effect op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid door het gebruik van refurbished telefoons. Uiteindelijk bleek deze kritiek onterecht.
Dankzij het succes van refurbished telefoons zijn er nu steeds meer refurbished producten te verkrijgen. Soms gebeurt dit zelfs onder een andere naam. Denk bijvoorbeeld aan “tweede kans” bij Coolblue.
Tegenwoordig zijn er refurbished telefoons, tablets, laptops en smartwatches te vinden. Je zou denken dat er buiten deze producten om, weinig refurbished varianten van consumenten elektronica meer te vinden zijn. Echter, niets blijkt minder waar. Onder de noemer “witgoed” worden zelfs refurbished koelkasten, vaatwassers en wasmachines verkocht. Met slechts enkele reparaties gaan ook deze producten vaak nog jaren mee. Voor een aantrekkelijke prijs kun je zo een behoorlijke impact hebben op je duurzaamheid.
Op deze pagina staat alles wat je wil weten over refurbished producten en duurzaamheid. Uiteindelijk heb jij dus nooit meer een andere pagina nodig over alles wat met duurzaamheid en refurbished te maken heeft. Alles op één plek te vinden.