Het klinkt misschien gek maar duurzaamheid werd lang niet altijd even belangrijk gevonden als tegenwoordig. Gemak, een lage prijs en razendsnelle innovaties waren voor veel mensen veel belangrijker. Dat geldt dubbel voor consumenten elektronica zoals mobiele telefoons. Er werd nog niet goed nagedacht over de impact dat dit zou hebben op de natuur en het klimaat. Dat is tegenwoordig wel anders. Maar hoe is deze ontwikkeling tot stand gekomen? In dit blog leggen wij het aan je uit.
Het feit dat ons klimaat verslechtert, is nog niet zo lang in het onderdeel van het publieke gesprek van de mens. Dat is misschien moeilijk voor te stellen, omdat het tegenwoordig elke dag onderwerp van gesprek is. In 2007 was dat echter nog heel anders. Toen kwam namelijk de eerste iPhone uit waarmee een ware revolutie werd ontketend. De nieuwe smartphone met touchscreen was vele malen beter en hipper dan de telefoons uit die tijd. Iedereen moest er één hebben. Uiteraard volgden de andere telefoonmerken snel. Vooral bij jonge mensen was het hebben van zo’n moderne telefoon belangrijk voor hun imago.
Na de introductie van de eerste iPhone, volgde elk jaar een nieuwe versie. Omdat in die tijd de telefoons nog veel verbeterd kon worden, was het nieuwe model altijd veel beter. Mensen kochten dus een nieuwe telefoon, terwijl hun oude telefoon nog maar net een jaar oud was. Deze kon dus nog prima mee. De nieuwe mogelijkheden waren echter te aantrekkelijk. Miljoenen telefoons die nog lang niet vervangen hoefden te worden, werden daarom afgedankt. De verspilling van grondstoffen, evenals de CO2 uitstoot bij de productie en transport, was enorm. Dit ging nog tot zeker 2018 onverminderd door.
Rond 2018 begonnen steeds meer mensen in te zien dat zij meer konden doen dan alleen hun afval scheiden en proberen minder lang te douchen. Vooral elektronica dat vol zit met waardevolle grondstoffen en een intensief productieproces hebben, dragen bij aan natuurvervuiling. Mensen willen daarom een duurzaam product dat lang meegaat. De tijd van refurbished producten breekt aan.
Tegenwoordig worden telefoons steeds vaker ingeleverd bij de fabrikant of leverancier. Na een grondige controle, schoonmaakbeurt en eventueel een reparatie, worden de telefoons weer als ‘refurbished’ verkocht. Dit maakt de telefoons een stuk goedkoper dan een nieuwe, terwijl zij niet van mindere kwaliteit zijn. Van binnen zijn zij namelijk 100% functioneel. Afhankelijk van de versie die je kiest, kan de buitenkant wel (lichte) gebruikerssporen bevatten maar meestal zie je daar ook niks van. In de meeste gevallen heb je dus eigenlijk niet eens door dat de telefoon al een vorige eigenaar heeft gehad.
In het kort betekent dat een goede telefoon, die een stuk goedkoper is, terwijl je ook nog eens heel duurzaam bezig bent. Dat hoef je veel mensen geen twee keer te vertellen. Sinds 2018 kiezen steeds meer Nederlanders namelijk voor een refurbished telefoon.
Tot aan 2018 was er nog weinig bekendheid met betrekking tot refurbished telefoons. En de mensen die het wel kenden vonden het een gek idee. Later bleek dit vooral te komen door een gebrek aan informatie. Het waren daarom de studenten die zich als eersten verdiepten in refurbished elektronica. Uit onderzoek bleek later dat het besparen van geld en duurzaamheid de twee meest genoemde redenen waren om te kiezen voor refurbished.
Na de studenten volgende ook de rest van Nederland. Waarschijnlijk doordat hun ouders op deze manier ook in aanraking kwamen met refurbished elektronica. Het gaat inmiddels als een lopend vuurtje. Helemaal omdat ook bedrijven scoren bij hun klanten als zij een duurzaam imago hebben. In 2020 is duurzaamheid daarmee nog meer een integraal onderdeel van onze samenleving.
Als refurbished.be zijn wij natuurlijk blij met de ontwikkeling naar een steeds duurzamer wordende samenleving. Door een aankoop bij refurbished.be, draag je daar automatisch aan bij. Ga daarom direct naar de webshop om jouw duurzame telefoon uit te kiezen! Heb je nog vragen hierover, neem dan gerust contact met ons op.